Anand Carlsen

Najava: meč za prvaka svijeta Anand – Carlsen

Novi izazivač za titulu svjetskog šahovskog prvaka, Magnus Carlsen, propustio je osvojiti prvo mjesto na posljednja dva turnira, ali 22-godišnji svjetski broj 1 je optimističan o svom nadolazećem meču protiv aktualnog svjetskog prvaka Ananda. U prilog mu svakako ide mladost i Anandove loše izvedbe u posljednje vrijeme.

Anand je bio, činilo se, na putu za prevladavanje loše forme. Nakon što je u veljači osvojio Grenke Chess Classic 2013, propušta prvo mjesto na turniru četvorice Zurich Chess Challenge, zatim je treći na Aljehinovom memorijalu krajem travnja, te šesti na  Norway Chess 2013 u svibnju. Na posljednjem turniru, Taljevom memorijalu u Moskvi indijski je velemajstor završio pretposljednji i samo potvrdio svoju silaznu formu, a da stvar bude gora, usput je glatko izgubio od novog izazivača.

Svjetski prvak ima 43 godine i uspješno je branio svoju krunu u tri meča, a u svima njima ključ pobjede bila je duboka i opsežna (kompjuterska) priprema kojom je osigurao barem jednu partiju od samog otvaranja. Carlsen je po mnogima favorit, a Anandova najveća šansa je u gušenju kreativnosti mladog norvežana. Anand je izjavio da neće igrati više turnire prije meča s Carlsenom. To je bila hrabra odluka, da se suzdrži od praktične igre ​​na pet mjeseci, no Anand vjeruje da je to, uz domaći teren i njegovo iskustvo u mečevima, njegova najbolja šansa.

Meč za prvaka svijeta u studenom počinje u Chennai, glavnom gradu indijske savezne države Tamil Nadu. Lokacija je dogovorena ne bez malo natezanja, jer je Carlsenov tim htio da se igra na neutralnom terenu. S druge strane, Anand je branio titulu protiv Topalova u Bugarskoj i protiv Gelfanda u Rusiji (iako igra pod izraelskom zastavom, Boris Abramovich Gelfand je ustvari bjelorus, tako da je to za njega bio domaći teren o.a.), pa se čini fer da napokon sad Anand igra u udobnosti svog doma.

Carlsenove pripreme za susret će biti aktivnije. On će imati svoju američku premijeru na Sinquefield kupu u rujnu, sa nagradnim fondom od 170.000 $ koji će se održati u St. Louisu, a gdje će nastupiti i svjetski broj 2, Levon Aronian, te američki top-dvojac Hikaru Nakamura (8) i Gata Kamsky (11).